maandag 11 mei 2015

CHIOS Griekenland, 11 mei 2015

Vrijdag
Waaw, wat een volle dag. Rennen.
We starten in het natuurgebied Campos voor een wandeling onder de lemon-en orangetrees en info over de historische ontwikkeling via de architectuur uit Genua. Een eerste link met Veronica's thuisbasis.


Vlug een koffie in Citrus, een plek voor ecotoerisme.
De director of education, de rechtstreekse afgevaardigde van de minister van onderwijs op Chios, zat ondertussen al op ons te wachten. Gesprek over onderwijssystemen. We bezochten ook de bureaus van Jef Stappaerts en zijn collega's.
Op de parking kwamen we toevallig terecht op een archeologische site. En opnieuw was de archeologe oprecht geïnteresseerd in Veronica's geboortestreek Ligurië. Mailadressen werden uitgewisseld.
Dan verder naar het openluchtcentrum waar klassen de natuur kunnen proeven. Een interessante rondleiding.

We maakten vlug wat tijd om een extra koffer te kopen om alle geschenken te kunen vervoeren en bereidden onze presentatie van de avond voor.
Die avond was eengroots opgezette nascholingsmodule voor leerkrachten. Het werd een boeiende lange avond die nooit verveelde. Er werd gezorgd voor simultaan vertaling en Scharrel besloeg een groot deel van de uiteenzetting.
Na de officiële regards was het tijd voor uitgebreid socializen met alle mensen die we in de loop van de week hadden ontmoet.

Een uitgebreid buffet werd ons door gulle sponsors aangeboden in een erg inspirerende omgeving van Kardamilla, een redersstadje aan zee.
Nadat de laatste druppels wijn en ouzo waren afgeveegd en de laatste kussen en complimenten uitgewisseld, doken we nog drie uurtjes tussen de lakens vooraleer de haan ons wakker kraaide voor een vroege terugvlucht....
WAT EEN ONGELOOFLIJK BOEIENDE SCHOOLWEEK HEBBEN WE HIER WEER BELEEFD EN HOEVEEL WARME MENSEN ONTMOET!Donderdag
Geen rustdag hier. Opnieuw naar Sevie's kleuterschool. Leestijd met Guido Van Genechten.

Dan tijd om met de ouders te discussiëren
Samen met de kleuters een cake maken met mastieklikeur. Rekenen geblazen.
O ja, er is nog een andere kleuterschool die om een bezoekje gevraagd heeft. We worden celebrities op het eiland :)
Juf Margot en juf Iris, hier zijn de bijtjes
Nog even de speelplaats uittesten
Dan vlug verder naar het schoolmuseum
We missen de rekenles in de volgende lagere school maar de collega's zitten al klaar met koffie en taart en een resem vragen
Nog een obligaat bezoekje aan een geïnteresseerde zesde klas en weg zijn we weer

We maken nog een tochtje met de twee pedagogical advisors langs de kust en bezoeken een indrukwekkende katholieke kerk met bijzondere keienmozaïek en daarna branden we een kaars in een feestende orthodoxe kerk.

De avond sluiten we af met de collega's en de katten in de tuin van Sevie.
Tot morgen
Woensdag
De volgende kleuterschool
Een rommeltje binnen misschien (oud) maar
Heel bruikbare buitenspeel-leerideeën, eenvoudige materialen, duidelijke en veelzijdige doelstellingen, environment-friendly
En binnen... project 'ruimte'


En de obligate overvloed aan taartkoekje in de vorm van het eiland Chios

Dankzij de hulp van de ouders kan stukje bij beetje een mooie speelplaats gebouwd worden

Heel belangrijk hier lijkt het samen beslissen van de kinderen. Zo is er de doos met 'sancties' die de kinderen samen maakten en waaruit ze een 'straf' moeten vissen wanneer ze onderaan de ladder zijn geraakt (foto). Een voorbeeld: ik ga als laatste buiten of ik mag 5 minuutjes minder spelen...

hoe voel ik me?


Samen met Sevie de manier van kind-volgsysteem en conflictoplossing doorlopen.
Persoonlijke portfolio in een map met doelen en vorderingen in woord en beeld, gestoffeerd met werkjes en commentaren van het kind. Belangrijk is dat het kind volledig toegang heeft tot deze portfolio. Wordt bewaard in zijn eigen kastje en kan de juf op elk moment vragen wat zij opgeschreven heeft.
Wanneer kinderen een conflict hebben, worden de twee stoelen gebruikt (foto) waar twee kinderen discussiëren terwijl de groep meeluistert.

Wanneer ze dit niet zien zitten gebruikt men de 'probleemoplossingskoffer' (foto) waar kinderen zelf kunnen kiezen welke oplossing ze verkiezen voor dit specifieke conflict. Blijkbaar hebben de leerkrachten hier van een heel moeilijke beginsituatie (autisme is sterk aanwezig) een groep van engeltjes gecreëerd door hun positieve en volgehouden aandacht voor kinderen met (leer) moeilijkheden. Nu willen ze zich focussen op kinderen met (leer) voorsprong. Omdat onderwijzen tegelijk hun hobby is zoals ze zeggen.
Eerlijkheidshalve voegen we toe dat er uitzonderlijk 4 begeleiders zijn vanwege enkele kinderen met bijzondere moeilijkheden. Maar dan zeggen we ook... het salaris van deze 4 mensen samen is zowat het salaris van 1 leerkracht in België...

In het kader van 'ik groei op en ik verander' is er ook een 'kind van de week' dat uitgebreid wordt geïnterviewd en getekend. Vrijdagmiddag komemn de ouders dan langs om te vertellen en foto's te tonen over de eerste jaren van hun kind...

Dinsdag
Kort en snel verslagje met een bijzonder traag en onzeker internet, ook al hebben we ons persoonlijk simkaartje aangeschaft om jullie niet in de kou te laten :)
Onthaal in een kleine maar gezellige kleuterschool. Juf Iris en juf Tine wonen hier ook?
Daarna met de kleuters een natuuruitstap naar een mastiekplantage. Boeiend en op niveau gebracht met grote ouderparticipatie.

Tegen de middag vertrokken naar een lagere school in het centrum. Klasbezoeken en een fijn zang- en dansfeest. Duidelijk gemotiveerde enthousiaste leerkrachten en Europese burgers. Projectkandidaten zouden we zeggen. Geïnteresseerd in social skills.
Tegen de avond leidden twee pedagogical advisors ons rond in de oude stad en kregen we samen met hen het avondmaal aangeboden in het hotel. Interessante babbel over het leven op een eiland en de moeilijkheden en eigenaardigheden (bootje op, bootje af...als deze al varen) waarmee de 'Jef Stappaertsen' van deze streek te maken hebben.
Dan weer ergvoldaan onder de lakens. Tot morgen.


Maandag
Vanavond aangekomen om half acht in een luchthavengebouwtje van het formaat van onze inkomhal.
Warm welkom in het hotel met fruit en wijn... En een discount van 15% (eigenaars hebben een kind op school).
Nadien een avondmaal in een bescheiden plattelandswoning bij Sevie en Isodorus en hun 12-jarige autistische zoon Angelus.Werkprogramma overlopen, wat schoolnieuws uitgewisseld en herinneringen (2005) opgehaald en de Griekse crisis ontleed.
Charmante maar duidelijk arme en ver van Europa-omgeving, we zien de lichtjes van Turkije.
Morgenvroeg om 08.30u eerste kleuterschoolbezoek, en natuurtrip naar de mastiekplantage.
Lange broek gevraagd wegens slangengevaar.
Hopelijk vinden we ergens beter internet morgen.

Groetjes vanuit Chios!Geen opmerkingen:

Een reactie posten