donderdag 11 mei 2017

Tervel, Bulgarije - dag 4

Dag 4 alweer in Tervel. Alles lijkt bekend maar wennen zal het nooit.
Niet de imponerende weelde en de netheid van de moes- en bloementuintjes. Niet de rook die uit de vele lokale bars komt. Niet de vele jonge moeders met hun kinderwagen. Maar zeker ook niet de armoede en de aftakeling die spreekt uit elke straatsteen.
De tijd heeft hier niet stil gestaan, de economie en de cultuur des te meer. Deze scholen schreeuwen om naar buiten te komen, om verder te kunnen kijken dan hun eigen enge kringetje van traditie en (overdreven) discipline. Wij moeten hen helpen om Erasmus te omarmen. En die afspraak hebben we dan ook gemaakt met onze twee gastvrouwen van deze week, directrice Kapka en leerkracht Engels Silviya. En uiteindelijk ook met de directeur van de highschool. Want na de Engelse lessen in de kleuterschool en een nieuw gesmaakt optreden van Hocus & Lotus werden we meegetroond naar het gemeentehuis, de burgemeester, de onderwijsinspecteur, de lagere en de middelbare school. Zo bezeten dat we uiteindelijk het openluchtoptreden van deze lagere schoolkinderen op het plein in het centrum gemist hebben. Gelukkig was dit niet speciaal voor ons georganiseerd...
Een vermoeiende dag toch wel, veel babbelen in dikwijls gebroken Engels, veel plannen maken, veel goedbedoelde cadeautjes en weerzien beloven want 'you are so nice and we are best friends now'. Hartelijkheid kent gelukkig geen grenzen. Kunnen wij dáár nog wat van leren misschien?
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten